Chat with us, powered by LiveChat

Duizeligheidsklachten

Home » Duizeligheidsklachten

BPPD staat voor Benigne Paroxismale PositieDuizeligheid (Benigne = ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxismaal = ‘in aanvallen optredend’). Dit zijn aanvallen van draaiduizeligheid als uw hoofd beweegt, bijvoorbeeld omdat u gaat liggen of overeind komt. Deze aanvallen duren vaak ongeveer 30 seconden tot één minuut waarna het zich weer stabiliseert. Aan dit laatste is BPPD goed te onderscheiden van andere soorten duizeligheid.

BPPD wordt veroorzaakt door losgeraakte kristallen (zogenaamde otoconiën). Deze kristallen spelen een rol bij het handhaven van het evenwicht en bevinden zich in twee blaasjes waar alle half cirkelvormige kanalen (HCK) samenkomen in het binnen oor. Raken de kristallen (vaak spontaan) los dan bewegen zij mee met de vloeistofstroom in de HCK als u het hoofd beweegt. Het evenwichtsorgaan wordt hierdoor geprikkeld en u wordt duizelig.

 

Epley manoeuvre

De behandeling bij BPPD bestaat uit het uitvoeren de Epley manoeuvre. Deze manoeuvre heeft tot doel het verplaatsen van de losgeraakte kristallen naar een minder gevoelige locatie. 4 opeenvolgende bewegingen worden met het hoofd gemaakt. Waarbij iedere beweging 30 seconden wordt aangehouden.

De Epley manoeuvre is effectief bij 80% van de BPPD-patiënten. Als deze methode niet heeft geholpen dan kunt u onder begeleiding van uw fysiotherapeut overgaan op de thuisoefeningen van Brandt-Daroff. (effectief bij 95%) Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren worden de thuisoefeningen voorgeschreven om verdere terugkeer van de klachten te voorkomen.

 

Meer informatie

Onze collega Dennis Hagenaars is gespecialiseerd in deze duizeligheidsklachten.

Door |2018-05-16T09:45:26+00:00februari 27th, 2018|Tips|0 Reacties

About the Author:

Master Sportfysiotherapeut en mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie.

Geef een reactie

Meest recente berichten

Hoofdlocatie

PMC In Balans Oost-Souburg
Ambachtsveld 35
4388 AV Oost-Souburg

Voor vragen en het maken van een afspraak, bel tussen 08.00 en 17.00 uur met 0118 461897 of stuur een e-mail naar info@pmcinbalans.nl