Acupunctuur

Home/Dienstverlening/Acupunctuur

Acupunctuur

Traditional Chinese Medicin.

In de Oosterse Geneeskunde worden andere verbanden gelegd tussen oorzaak en gevolg van een klacht. Vaak zijn verschillende klachten, waarvan je niet het idee hebt dat ze aan elkaar verbonden kunnen worden, toch te herleiden tot een oorzaak en is dat vaak snel vast te stellen door enkele vragen, eventueel naar de tong kijken en de pols te voelen.

 

Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur steunt op het inzicht dat kwalen voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Om die verstoringen te herstellen, plaatst de acupuncturist van de Acupunctuur Praktijk, na een diagnose, dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam. Daar voel je doorgaans vrijwel niets van. Daarnaast beschikt de acupuncturist over aanvullende technieken en specialisaties.
De acupuncturist kan het lichaam vaak zo goed reguleren, dat het energie-evenwicht zich blijvend herstelt. De klachten verminderen sterk of verdwijnen volledig. Acupunctuur kan ook dienen als symptoombestrijdende of pijnstillende therapie, bijvoorbeeld als lichaamsfuncties door een ongeval onherstelbaar verstoord zijn.

 

Vergoeding Acupunctuur

Bij veel zorgverzekeraars wordt Acupunctuur geheel of gedeeltelijk vergoed in de aanvullende verzekering(en).

Peter Meert is lid van:

acupunctuur, pmc in balans

Vraag en Antwoord

Doet het pijn?
De prikjes van de dunne naalden zijn meestal nauwelijks voelbaar. Over het algemeen voelen de mensen niet eens dat ze er zitten. Wel wordt er een soort schokje ervaren. Dit fenomeen heet déqi en is een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.

Hoe zit het nu met de naalden?
De acupuncturist gaat aan het werk om de energiedoorstroming in bepaalde gedeelten van het lichaam te herstellen. Dit gebeurt door het inbrengen van heel dunne naalden op bepaalde punten in de meridianen van je lichaam.
Deze naalden zijn niet te vergelijken met injectienaalden, omdat ze veel dunner zijn. Je voelt daarom slechts een klein prikje, dat geen of nauwelijks pijn doet.

Wat gebeurt er na het inbrengen van de naalden?
Als de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, wekt de acupuncturist het Qi-gevoel op. Dit uit zich in een tintelend gevoel dat een beetje lijkt op een electrisch schokje. Je voelt dit rondom de plek, waar de naald is ingebracht, maar het gevoel kan ook uitstralen in het verloop van de meridiaan (energiebaan). Dit gevoel duurt maar even en neemt weer snel af. Door TSEA te gebruiken kan de acupuncturist energie stimuleren, afremmen of harmoniseren.

Hoe hygiënisch is zo’n behandeling met naalden?
Peter Meert is aangesloten bij de NVA. Dit garandeert dat wij gebruik maken van wegwerpnaalden.  Ook in de behandelkamer nemen wij geen enkel risico met hygiene. Je bent in goede handen bij ons.

 

Diagnose stellen

Uitgebreid vraaggesprek
De acupuncturist heeft belangstelling voor zaken die niets met de klachten te maken lijken te hebben. Zo kun je vragen verwachten over je eetlust, de stoelgang, slaappatroon en bij vrouwen over de maandelijkse cyclus. Dit heeft te maken met de energiehuishouding van het lichaam.
Tevens kun je vragen krijgen over jouw dagindeling, jouw werkzaamheden, of je een avond- of een ochtendmens bent en hoe het met jouw humeur doorgaans gesteld is.

De pols nemen
De acupuncturist voelt de pols op drie plaatsen op drie diepten. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te meten komt de acupuncturist meer te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

Onthullingen van de tong
Bekijken van jouw tong. De acupuncturist bekijkt deze en controleert of er kloofjes, pukkeltjes of beslag aanwezig zijn. Ook de vorm en kleur en de mate van vochtigheid geven informatie over jouw energiesituatie.

 

Klachten / Aandoeningen

Er zijn een heleboel klachten en aandoeningen die goed reageren op Acupunctuur. O.a pijnklachten en klachten waar een ritme in zit (slaapstoornissen, menstruatieproblemen, hooikoorts en verslavingen. Een heleboel mensen hebben de positieve werking van Acupunctuur al ervaren.