Beweegprogramma

Home/In balans blijven/Beweegprogramma

Beweegprogramma’s

  • heeft u een chronische aandoening?
  • wilt u graag meer bewegen maar u weet niet hoe?
  • beweegt u minder dan 30 minuten per dag?
  • bent u bereid uw leefstijl te veranderen?

Is uw antwoord ja, dan komt u in aanmerking om deel te nemen aan een beweegprogramma, vergoed door uw zorgverzekeraar.

Dertig minuten bewegen maakt al een groot verschil. Samen in beweging, een beweegprogramma bij uw fysiotherapeut!

In 2010 voldeed ongeveer 66% van de volwassenen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (50% van de jongeren). Deze norm geeft aan hoeveel minuten per dag u lichamelijk matig actief moet zijn voor een positief effect op uw gezondheid. Matig actief wil zeggen dat u een wat verhoogde hartslag heeft en een wat snellere ademhaling, maar u bent niet buiten adem en kunt gewoon een gesprek voeren. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar de supermarkt, neem de trap in plaats van de lift of ga een uurtje tuinieren. Ook zwemmen is een goede vorm van bewegen. Voor volwassenen geldt dertig minuten matig intensief bewegen op minstens vijf – maar liever alle – dagen van de week als minimale norm.

 

Specialist in beweging

Onze fysiotherapeuten zijn dé specialist om u te stimuleren tot voldoende beweging. Vooral mensen met een chronische aandoening kunnen zij met hun specifieke expertise begeleiding bieden bij het verbeteren van de conditie, verhogen van de fitheid en het aanleren van een actieve leefstijl.

 

Voor wie

Hebt u een chronische aandoening zoals artrose, diabetes, COPD, osteoporose of een coronaire hartziekte? Of heeft u moeite om een actieve leefstijl op te pakken en te onderhouden als gevolg van een chronische aandoening of bijvoorbeeld na revalidatie van een oncologische behandeling? Juist voor u kan lichamelijke activiteit veel winst opleveren.
Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie, bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte en bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress.
Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven, want als u soepel kunt bewegen voelt u zich beter.

 

Bewegen op maat

Onze specialisten kunnen voor u een beweegprogramma opstellen dat helemaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Het beweegprogramma is in klein groepsverband mogelijk met mensen met een vergelijkbare aandoening of conditie. In deze groep kunt u elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen. Gezamenlijk werkt u aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl met als doel dat u die uiteindelijk zelfstandig kunt handhaven door bijvoorbeeld door te stromen naar een sport- of beweegactiviteit bij u in de buurt.

Wij hebben de volgende beweegprogramma’s

Aan de slag 

Voordat u start in een beweegprogramma stelt uw fysiotherapeut u vragen en onderzoekt u lichamelijk. Met deze gegevens bepaalt uw fysiotherapeut samen met u waaraan u tijdens het beweegprogramma vooral gaat werken. Hiervoor worden behandeldoelen opgesteld. Voor elk behandeldoel wordt een passende behandelmethode gekozen afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Er wordt in het programma onder andere gebruik gemaakt van oefeningen gericht op de algehele fitheid/ conditie en uithoudingsvermogen. Ook de dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, komen aan bod. De nadruk ligt op hoe u lichamelijke activiteiten in uw dagelijks leven kunt inpassen.
Zodra de behandeldoelen behaald zijn, sluit uw fysiotherapeut het beweegprogramma af. Dit gebeurt pas als u de oefeningen zelfstandig kunt uitvoeren én de actieve leefstijl zelf kunt onderhouden.
Einddoel van het beweegprogramma is dat u na het volgen van het beweegprogramma voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en dat u dit ook zelfstandig kunt handhaven.

 

Programma

Het beweegprogramma bestaat naast een intake uit 2 instructiesessies, 18 trainingssessies van één uur, 1 tussenevaluatie (na 13 weken), 2 informatiesessies en een evaluatiesessie aan het eind van het programma.
Tijdens de instructiesessies worden de resultaten van de testen en metingen met u besproken. Daarnaast krijgt u instructie over het oefenprogramma. Hierbij wordt de krachttraining uitgelegd en worden de oefeningen en de werking van de cardio- en krachtapparatuur aangeleerd. Wanneer u tijdens de instructiesessie veilig genoeg kunt trainen en de oefeningen op de juiste wijze uitvoert kunt u doorstromen naar de groepsessies.

 

Uw 6 voordelen

  • Betere zelfredzaamheid in uw dagelijkse leven en werk
  • Meer inzicht in uw aandoening en meer zelfvertrouwen
  • Uw zorgvraag vermindert
  • U krijgt plezier in het werk
  • Uw conditie verbetert
  • U heeft minder kans om andere chronische aandoeningen te krijgen

Aanmelding

Voor deelname aan een beweegprogramma is een verwijzing van uw huisarts of praktijkondersteuner nodig. Maak nu een bewuste keuze voor uw gezondheid!