Knieschijfklachten

Home/Geen categorie/Knieschijfklachten
  • kinesiotaping,taping,knie,blessure,sportfysiotherapie,zeeland

Knieschijfklachten

Knieschijfklachten

De term ‘patellofemoraal pijnsyndroom’ (PFPS) wordt vaak gebruikt als een soort van ‘paraplu’ voor alle klachten aan de voorkant van de knie zonder dat er schade kan worden aangetoond. Er treedt pijn op tijdens belasting zoals traplopen, sporten en lang stilzitten. Dit laatste wordt ook wel ‘theaterknie’ genoemd (‘movie theatre sign’). De persoon ervaart pijn in de knie na een lange tijd stilzitten met gebogen knieën, bijvoorbeeld tijdens autoritten of bioscoopbezoeken. Het patello-femoraal pijnsyndroom komt heel vaak voor. Ook kunnen de klachten zich aan beide knieën tegelijk voordoen.

Het PFPS komt vaker voor bij meisjes en kent een grote variatie. Patiënten presenteren zich met kniepijn achter, onder of rondom de knieschijf of met klachten van kraken en knarsen (crepitaties), stijfheid, zwelling of een instabiel gevoel vooral bij traplopen, die niet kunnen worden toegeschreven aan andere aandoeningen in of rondom het kniegewricht. De aandoening komt ook regelmatig dubbelzijdig voor.

Oorzaak PFPS

Het ontstaansmechanisme is niet geheel duidelijk. Factoren als: het verkeerd sporen van de knieschijf in de groeve, vergrootte hoek van de knie (zogenaamde Q-hoek), zwakte van de bovenbeenspieren, verminderde beweeglijkheid van de gewrichten in de onderste ledematen, overbelasting en dysbalans in spierkracht, worden aangedragen als mogelijke oorzaken echter is hier weinig bewijs voor gevonden. Uit onderzoeken blijkt dat 62% van de gevallen van het vrouwelijk geslacht zijn. Hormonale, anatomische en neuromusculaire factoren (samenwerking tussen zenuwen en spieren) worden hiervan als oorzaak gezien.

Gevolgen voor het bewegend functioneren

Patiënten klagen over kniepijn achter of rond de knieschijf die toeneemt bij belasting. Met name traplopen, knielen, kniebuigingen of rennen provoceren dus de klachten. Door het onduidelijke ontstaansmechanisme is de kans op het chronisch worden van deze klachten groot (94% ervaart 4 jaar na de eerste melding nog klachten, 25% heeft na 20 jaar nog steeds klachten).

Diagnose

Om PFPS te kunnen diagnosticeren worden zoveel mogelijk andere letsels of aandoeningen uitgesloten die pijn aan de voorzijde van de knie kunnen veroorzaken, zoals peesirritatie  (jumpers knee/runners knee), osgood schlatter, plica-syndroom, meniscus letsel, loose body`s (los stukje kraakbeen in het gewricht), cyste, kruisband letsel, et cetera.

Behandeling PFPS

Omdat de oorzaak niet duidelijk aan te wijzen is, is het belangrijk alle factoren die van belang zijn voor een goed functioneren van de knie te onderzoeken. Kracht, beweeglijkheid, coördinatie, stabiliteit en uithoudingsvermogen in functionele oefenvormen kunnen bijdragen aan het afnemen van de pijnklachten en het beter functioneren. Daarnaast is het belangrijk overbelasting te vermijden(te intensief belasten, te veel belasten, te weinig rust nemen, te vaak overbelasten).

Sporten

(sport)activiteiten die pijn uitlokken moeten aangepast worden of gedurende een bepaalde periode worden vermindert en daarna weer geleidelijk op gevoerd worden. Onze fysiotherapeuten kunnen u hier in begeleiden.

 

Join(t) Forces

Met het warming-up programma van Join(t) Forces wordt er specifiek aandacht besteedt aan de preventie van knieblessures, ook groeigerelateerde knieklachten kunnen hiermee gereduceerd worden. De kans op knieblessures in het algemeen neemt met 50-70% af en naast blessurepreventie zorgt de warming-up ook voor een prestatieverbetering, doordat de bewegingskwaliteit verbetert. Zie ook het artikel over dit blessurepreventieprogramma bij de Zeeuwse sportverenigingen.

About the Author:

Korfbaltrainer, coach, Master Sportfysiotherapeut en mede-eigenaar van PMC In Balans - Fysiotherapie & Revalidatie. Naast grote interesse in sport in zijn algemeen vooral geïnteresseerd in de korfbalsport.

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.