Acupunctuur op Zeeland en Zuid-Holland

Acupunctuur

Wat is acupunctuur? 

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze die al zo’n 3500 jaar bestaat. Het is nauw verbonden met de Chinese filosofie. Een uitgangspunt van acupunctuur is dat iedereen die leeft, ‘levensenergie’ bezit. Levensenergie, ook wel Chi genoemd, stroomt in het lichaam door meridianen. Meridianen zijn de energiebanen van het lichaam. Verstoring in deze energiestroom kunnen resulteren in lichamelijke of psychische klachten. Met acupunctuur wordt de energie in balans gebracht door aanraking van speciale punten in het lichaam.

Er wordt gebruik gemaakt van hele dunnen naaldjes. Deze zijn niet te vergelijken met de dikke injectienaalden uit het ziekenhuis. De naaldjes worden op specifieke plaatsen (acupunctuurpunten) in de huid gestoken, waarna in het lichaam verschillende biologische reacties ontstaan die meetbaar zijn. Zo ontstaan er reacties plaatselijk in de huid. Hartslag, bloeddruk, darmbeweging en zelfs hormoonafgifte aan het bloed kunnen beïnvloed worden.

Wanneer Acupunctuur? 

Het is een toegevoegde waarde op onze geneeskunde. Acupunctuur is een natuurlijke manier van gezondheid bevorderen die inzetbaar is bij het verminderen van bv pijnklachten waarbij chronisch medicatie gebruikt wordt. Het kan ook de kwaliteit en de snelheid van het genezingsproces bevorderen en mogelijk tot het nemen van minder of geen medicatie.

Wat kunt U verwachten?

De eerste behandeling begint met een kennismakingsgesprek, gevolgd door het uitdiepen van de klachten. Aan de hand van dit gesprek en onderzoek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Tijdens de behandeling worden dunne naaldjes in de huid geprikt. Van het prikken zelf voelt u bijna niks. Het aanprikken van het acupunctuurpuntje kan gepaard gaan met een specifiek gevoel. Er zijn meer dan 350 acupunctuurpunten op het lichaam die uiteraard niet allemaal tegelijk gestimuleerd hoeven te worden. Het aantal naalden kan variëren van 5 tot 12 naalden per behandeling. Bij kinderen worden de punten slechts “aangeprikt” terwijl bij volwassenen de naalden ongeveer 20 minuten blijven zitten. Dit is ook ongeveer de duur van een behandeling.

Voor meer informatie over behandelingen kunt u uiteraard vrijblijvend contact opnemen en uw vragen persoonlijk stellen.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de acupunctuurbehandelingen geheel of een deel daarvan. De hoogte van de vergoeding kunt u terugvinden in uw polis. De zorgverzekeraars vergoeden alleen als de acupuncturist is aangesloten bij de NVA. De kosten van een behandeling acupunctuur vind u terug bij onze tarieven. Het eigen risico geldt niet voor de zorg die uit de aanvullende verzekering vergoedt wordt, zoals de acupunctuur.

Bij PMC In Balans – Fysiotherapie & Revalidatie wordt Acupunctuur gegeven door Peter Meert